Afbeelding 728 websiteDSC03305 website

 

 

 

 

 

 

 

 

OORLOGSMUSEUM:   MUSEUM OORLOG EN CO

Sinds 2009 heeft onze zoon Wils een klein oorlogsmuseum in een schuur op ons erf; genaamd Oorlog en Co. Het is interessant museum over de Tweede Wereldoorlog met name in Vlierden, waarin vooral het verhaal over Vlierden en zijn gebeurtenissen/netwerken in die tijd centraal staat.

Het museum werd in 2008 opgericht door de toen nog 11 jarige Wils. De start van het museum kreeg veel aandacht van de media,  gezien de jonge leeftijd van Wils. Het museum heeft een grote hoeveelheid voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Ook geeft het in woord en beeld de oorlog weer van het dorp Vlierden en de naaste regio.

Verder beschikt het over een heel bijzonder voorwerp, een koffertje dat eens toebehoorde aan Erwin Michael Joseph, een joodse jongen die door mensen-smokkelaars in Vlierden in de bossen dichtbij het museum werd vermoord tijdens de oorlog. Er is een speciale vitrinekast aan hem en zijn familie gewijd.

Het is de moeite waard en ook kinderen spreekt het erg aan om deze particuliere verzameling te bezichtigen, zeker omdat het hier gaat om een enthousiast initiatief van een jong persoon.
Ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van streekromanschrijver Toon Kortoom was er in 2016 een themajaar over hem in Deurne. Daarom is er va. heden een kleine permanente mini-expositie te zien in het het museum. Deze mini-expositie, De Zwarte Plak gaat over de geschiedenis van de verzetsgroep van De Zwarte Plak, waarover Toon ook een boek schreef.

Praktische informatie:

Het museum is alleen na afspraak te bezichtigen. De entreeprijs bedraagt 1,– pp. met een minimum van 5,–. Dit is incl. rondleiding. Het is ook jaarlijks geopend op 4 en 5 mei.

Lezing op afspraak: Op afspraak en in overleg is het voor groepen ook mogelijk een lezing te verzorgen (eventueel op lokatie) met Powerpointpresentatie. Hieraan zijn wel kosten verbonden. Voor meer informatie mailt U naar schooteind@planet.nl tav. Wils Verberne.